Γενιά του Πολυτεχνείου (part 3) : Επιστροφή στην πολιτική
| 17 αφορμές για διάλογο ]


Την περίοδο της επταετίας η συγκέντρωση περισσοτέρων των πέντε ατόμων ήταν απαγορευμένη. Αν θέλετε πραγματικά να τιμήσετε την επέτειο μην πάτε ένα Σάββατο στα μπουζούκια. Μην καθήσετε να δείτε την Εθνική. Μαζέψτε την παρέα σας και συζητήστε για πολιτική. Μοιραστείτε ιδέες και προτάσεις. Πείτε στους διπλανού σας τι δεν σας αρέσει σε αυτή την κοινωνία και πως πιστεύετε οτι μπορεί να αλλάξει. Δεν θα αλλάξετε τον τόπο, αυτό είναι βέβαιο. Θα είναι, όμως μια καλή αρχή...

Υ.Γ Όσοι το θεωρείτε βαρετό, το σέβομαι. Σταματήστε, όμως, να λέτε ότι σας φταίει το κράτος και το σύστημα. Εσείς, σας φταίτε...

17 αφορμές για διάλογο

ΠΡΕΖΑ TV είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 12:49 π.μ.

Πολυ ωραια και σωστη προταση,για φορος τιμης σε αυτους που καποτε παλεψαν...Τις καλημερες μου.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 1:02 π.μ.

Ευχαριστώ πρέζα. Πολύ φοβάμαι, όμως, οτι όπως έγραψε και ο Γκάτσος, "Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ...".

anastasia είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 1:03 π.μ.

Δημήτρη,ωραίο το κείμενο σου και η πρόταση σου.
Εμείς ξεκινήσαμε συζήτηση με θέμα τον συμβολισμό και το μήνυμα του Πολυτεχνειου.
Θα χαρούμε να πείς την άποψη σου.

http://skai-anemologio.pblogs.gr/

αναστασια είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 1:04 π.μ.

Παναγιώτη και όχι Δημητρη!!!!
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 1:17 μ.μ.

Συζητάω πολιτική κάθε μέρα. Δεν πάω και δεν έχω πάει ποτέ σε μπουζούκια εκτός από μια δυο φορές σε ρεμπετάδικο και δε βλέπω εθνική γιατί δε που αρέσει το ποδόσφαιρο.

Από τις πολιτικές συζητήσεις μου άκρη δεν έχω βγάλει και προτάσεις δεν έχω. Δεν ξέρω επίσης πως εγώ θα την βγάλω καθαρή. Δηλ. να βγάζω τον άρτον τον επιούσιον.

Ανώνυμος είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 1:22 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=qkx2No-9taY
Συμφιλιωτική ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ εκλογών Reconciliating Unified election List

Ανώνυμος είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 1:22 μ.μ.

Benizelo Zoniana
Νοέμβριος 2007 - Το σκάνδαλο της «αξιοποίησης» του σπηλαίου Ζωνιανών.
Ζωνιανά, η άλλη διάσταση
Το 1995 ειδικοί επιστήμονες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αποστέλλονται να προβούν σε αυτοψία του σπηλαίου Σφεντόνης Ζωνιανών, με σκοπό να συντάξουν μελέτη για την αξιοποίησή του. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, αφού πραγματοποίησαν τοπογραφικά σχέδια κάτοψης και διατομών, γεωλογικές μελέτες, χάραξη τουριστικών διαδρομών, και ότι άλλο χρειαζόταν από σπηλαιολογικής απόψεως, κατάρτισαν πολυσέλιδη βιβλιοδετημένη μελέτη (1501/6-9-1995), που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Εκεί η μελέτη απορρίφθηκε ως μη πληρούσα τις προϋποθέσεις... Το γεγονός σχολιάστηκε καυστικότατα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξεταστεί παρόμοια μελέτη από το ΚΑΣ, μια και δεν εκλήθησαν οι σπηλαιολόγοι να αναπτύξουν τη γνώμη τους, τη στιγμή μάλιστα που κανένα μέλος εκείνου του Συμβουλίου δεν είχε τα ανάλογα προσόντα ή εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο. Αναπτύχθηκε έτσι μια καχυποψία που κατέληξε σε εκτεταμένη αδιαφορία, όσον αφορά παρόμοιους χειρισμούς εκ μέρους των ανωτέρων κλιμακίων του ΥΠ.ΠΟ., σαν μια ακόμα, νομικά τουλάχιστον, άστοχη ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ. (σχετ. βλ. και Απρίλιος - 2007).
Παραδόξως όμως, η ίδια μελέτη, λίγες βδομάδες αργότερα (1764/ 17-10-1995), με διαφορετικό εξώφυλλο (ενός ιδιωτικού γραφείου τεχνικών μελετών), ξαναμπήκε στο ΚΑΣ και αυτή τη φορά εγκρίθηκε ομόφωνα... Σημειώνεται ότι η «νέα» μελέτη δεν εισάχθηκε στο εν λόγω Συμβούλιο υπηρεσιακά, προφανώς για να μην αντιληφθεί κανείς τίποτα. Όμως, «έσπασε ο διάολος το πόδι του», το γεγονός μαθεύτηκε, καταγγέλθηκε αρμοδίως, αλλά μόνο μετά διετία διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση με την ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α5/ ΠΜΥ/Ε 14ΠΜΥ/Ε 140/ 27-2-1997 υπουργική (δυστυχώς μόνο για τα μάτια του κόσμου) απόφαση.
Την ανάκριση ανέλαβε ο Διευθυντής του ΥΠΠΟ κ. Α. Κεραμύδας. Πλήθος επιστημόνων κλήθηκαν να καταθέσουν, οι οποίοι επειδή τόλμησαν να πουν την αλήθεια, λοιδορήθηκαν στο έπακρο από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Τελικά το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. ήταν καταπέλτης για όσους μεθόδευσαν την απάτη, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση, όπως και εκείνη του σπηλαίου Αλιστράτης, κουκουλώθηκε δεόντως: «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Όχι μόνο αυτό, αλλά οι «αρμόδιοι» πήραν και προαγωγή!
Αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, σε αμφότερες τις ανωτέρω υποθέσεις διατελεί η κ. Βιβή Βασιλοπούλου. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. («εξ οφίτσιο» - βάσει αξιώματος - θέση), από κοντά και πάλι ο τ. Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Τζεδάκις, ο οποίος δεν προσήλθε ούτε καν να καταθέσει στην Ε.Δ.Ε., αδιαφορώντας για κάθε νόμιμη διαδικασία. Εν συνεχεία η κ. Βασιλοπούλου προάγεται σε προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, ενώ λίγο αργότερα σε Διευθύντρια της Εφορείας Ανατολικής Αττικής. Εκεί, ως γνωστό, στο κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα, υπό εντονότατη διεθνή κατακραυγή, συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών αρχαιοτήτων. Το κωπηλατοδρόμιο κατασκευάστηκε δήθεν για τις «ανάγκες» των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε, μεταξύ άλλων, η σημαντικότατη εναλλακτική πρόταση της Τ.Α. Ιωαννίνων να διοργανωθούν οι αγώνες στην τέλεια από κάθε άποψη, και πανέμορφη λίμνη της Ηπείρου, αλλά εκεί τα αντίστοιχα έξοδα δεν θα ανέρχονταν ούτε στο 1/100000... Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις (Ζωνιανών, Αλιστράτης, Μαραθώνα) «συμπτωματικά» Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μετά την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από τη Ν. Δημοκρατία, η κ. Βασιλοπούλου πήρε ακόμα μία προαγωγή. Κατέλαβε το ανώτατο για αρχαιολόγο αξίωμα, εκείνο του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων. Δεν είναι σκοπός του παρόντος η εξέταση του υπαρκτού ή ανύπαρκτου αρχαιολογικού της έργου. Τα αμείλικτα όμως ερωτήματα, που προβάλλονται προς κάθε κατεύθυνση, είναι:
Τίνος έργου επιβράβευση αποτελεί η ανάρρηση σε επιτελικές θέσεις, τέτοιων δημόσιων λειτουργών; Πώς είναι δυνατόν τα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια να μην πρόσεξαν καμμία ανομία; Μήπως πάλι οι σχετικοί υπηρεσιακοί φάκελοι, ουδέποτε έφτασαν ενώπιον των μελών τους και καταχωνιάστηκαν μακρυά από την «κοινή θέα»; Υπήρξαν ευκαιρίες που πολιτικοί παράγοντες όλων των κομμάτων ενημερώθηκαν για την αντίστοιχη κατάσταση. Γιατί άφησαν τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ; Aραγε υπάρχουν στοιχεία από τα οποία κάποιοι φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν και άλλα σκάνδαλα; Υπάρχει το ενδεχόμενο να προτιμώνται για τις ανώτατες κρατικές θέσεις «λειτουργοί» που δεν λένε ποτέ όχι, να είναι δηλαδή αυτό το υπέρτατο προσόν τους;
Δίπλα στις τόσες και απανωτές παρανομίες στα Ζωνιανά, άλλη μια κραυγαλέα υπόθεση. Αυτή τη φορά όχι από κάποιους μικρής μόρφωσης κατοίκους του Ψηλορείτη, αλλά το χειρότερο από ύψιστους ταγούς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για πολλοστή φορά επισημαίνεται ότι το ανυπέρβλητο και πρωτοποριακό έργο της επιστημονικής αξιοποίησης του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο μόνο 23 εκ. δραχμές. Από το ποσό αυτό, προφανώς ούτε «μίζες» περίσσεψαν να μοιραστούν, αλλά ούτε και σκορπίστηκαν για άχρηστους σκοπούς, όπως π.χ. με την κατασκευή ενός δήθεν «τουριστικού μονοπατιού» στο βουνό Κάλαυρος (το 2006) ή ενός «διαμορφωμένου χώρου στάθμευσης» του Δήμου Τρίγλιας Χαλκιδικής, ύψους 180.000 και 900.000 ευρώ αντίστοιχα, πάντα υπό την «υψηλή» έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού... Περιττό επίσης να αναφερθεί το γιατί και το πόσο δοκιμάζεται η παραπέρα προβολή της υπέρτατης επιστημονικής αξίας του σπηλαίου Πετραλώνων, όχι μόνο από την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και τον απηνή πόλεμο εκ μέρους των «κρατικών» εμπλεκόμενων παραγόντων, εναντίον της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/07%20b/071101/Zoniana.htm

Ανώνυμος είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 7:25 μ.μ.

για αυτό παναγιώτη σας περιμένω να συμμετάσχετε στον διάλογο που θα ανοίξουμε για θέσεις στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. http://koukios.wordpress.com

vagnes είπε... @ 17 Νοεμβρίου 2007 - 9:44 μ.μ.

συμμετεχω
συμμετεχεις
συμμετεχει
συμμετεχουμε
συμμετεχετε
επωφελουνται

αδιαφορω
αδιαφορεις
αδιαφορεις
αδιαφορουμε
αδιαφορειτε
επωφελουνται (παλι)

Ας διαλεξουμε τι πρεπει να κανουμε, να συμμετεχουμε ή οχι, να αδιαφορουμε ή οχι;
Φυσικα υπαρχει και η λυση να επωφελουμαστε ατομικα.
Το βεβαιο ειναι ενα, οσοι πιο πολλοι ειναι αυτοι που συμμετεχουν, τοσο λιγοτερο καποιοι θα επωφελουνται, υπαρχει λοιπον μια ουσιωδης πολιτικη διαφορά.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε... @ 18 Νοεμβρίου 2007 - 12:54 π.μ.

Πάντα έχει κάτι για να αγωνιστεί κανείς μαζί με άλλους, έστω και μικρό..

Matrix είπε... @ 18 Νοεμβρίου 2007 - 6:21 μ.μ.

"...Το βεβαιο ειναι ενα, οσοι πιο πολλοι ειναι αυτοι που συμμετεχουν, τοσο λιγοτερο καποιοι θα επωφελουνται, υπαρχει λοιπον μια ουσιωδης πολιτικη διαφορά..."

Ακριβώς αυτό.

Και είναι ότι χειρότερο αυτό που ακούς από ανθρώπους που δεν ξεκολάνε από τον καναπέ όταν σε βλέπουν να προσπαθείς ακόμα και για το πιο μικρό...: "Όλοι το ίδιο είστε"


Όσο για την σωστή πρόταση του Παναγιώτη, να συμπληρώσω,...ή αρκεί να πήγαιναν για μπύρες στα εξάρχεια (και ας είχαν ξεκινήσει για κολωνάκι), θα τους είχε παρασύρει η ατμόσφαιρά στην περιοχή και οι συζητήσεις στα γύρω τραπέζια και θα προβληματιζόταν έστω και λίγο.

syneas είπε... @ 18 Νοεμβρίου 2007 - 6:51 μ.μ.

Την πιό σκληρή κριτική την κάνουν-συνήθως-αυτοί που απουσιάζουν από τα γεγονότα και κείνοι που δεν έχουν κάτι να προτείνουν...

rigelian είπε... @ 19 Νοεμβρίου 2007 - 10:26 π.μ.

Παναγιώτη θα διαφωνήσω μαζί σου. Το νόημα του αγώνα είναι η δημοκρατία. Τιμάς τους αγωνιζόμενους με το να υπερασπίζεσαι κι εσύ και ο καθένας μας αυτήν την κατάκτηση. Η πολιτική (πρέπει να) είναι η καθημερινότητά μας.

Προσωπικά, και την Εθνική είδα, και σε πάρτυ πήγα μέχρι τις 6 το πρωί, και στα μπουζούκια θα πήγαινα αν υπήρχε τραπέζι.

Δεν αλλάζεις τον κόσμο με το να κλείνεσαι μέσα...

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 19 Νοεμβρίου 2007 - 1:29 μ.μ.

@rigelian
Το post ήταν καθαρά σημειολογικό και δεν αναφερόταν, μόνο στην συγκεκριμένη ημέρα. Φυσικά και πρέπει να βλέπεις μπάλα, φυσικά και πρέπει να βγαίνεις έξω.
Πρέπει, όμως, να επιστρέψουμε στην πολιτική. Στις παρέες μας, στην δουλειά μας, παντού μπορούμε να προτείνουμε και να συζητήσουμε μικρά ή μεγάλα, θέματα που θα κάνουν αυτόν τον τόπο καλύτερο.
Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει απο εμάς τους ίδιους.
Και όσοι με ξέρουν χρόνια, γνωρίζουν οτι τους έχω πρήξει με αυτό...

fisherman είπε... @ 19 Νοεμβρίου 2007 - 2:26 μ.μ.

Η συμμετοχή θέλει πράξεις και όχι λόγια…
Η ελευθερία θέλει έργα και όχι συνθήματα …
Η Δημοκρατία ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ και όχι τσιράκια …
Η Δημοκρατία θέλει σύνθεση και ενότητα και όχι προσπάθειες «αποσύνθεσης» και φατριές…

ikor είπε... @ 19 Νοεμβρίου 2007 - 10:52 μ.μ.

Η Συμμετοχή δείχνει τον δρόμο προς την έξοδο κινδύνου!

Επειδή η Συμμετοχή δε γεννάει τύψεις επαναστατικότητας στους απαθείς. Δίνει αντίθετα το κίνητρο σε όλους μας να πάψουμε να είμαστε απαθείς και κρυμμένοι και να βγούμε μπροστά.

Μικρά καθημερινά "Πολυτεχνεία" θέλει ο κόσμος και θ' αλλάξει, Παναγιώτη!

Ας βάλουμε στη ζωή μας και λίγο τα Εξάρχεια, που λέει κι ο Matrix. Εξάρχεια δεν είναι μόνο μολότοφ!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 19 Νοεμβρίου 2007 - 11:25 μ.μ.

@ikor
Συμφωνώ με τον matrix. Λίγο απο τα εξάρχεια μπορούμε να μεταφέρουμε όπου και αν ζούμε, σε όποιες καφετέριες και αν πίνουμε καφέ...
Λίγο απο εξάρχεια μπορούμε να κουβαλάμε πάντα μέσα μας...

Δημοσίευση σχολίου