Γιατί οι bloggers δεν θα γίνουμε, ποτέ, ενιαίο κίνημα...
| 7 αφορμές για διάλογο ]


Με την επανεκλογή του πρέδρου, του ΠΑΣΟΚ, να μονοπωλεί την επικαιρότητα και το σχόλιο της Νικολέτας να με έχει προβληματίσει αρκετά, είπα να ασχοληθώ, με τα, του (διαδικτυακού) οίκου μας.
Το περίφημο "κίνημα των bloggers" είναι μια υπέροχη απάτη, που έχουν ανακαλύψει τα Μ.Μ.Ε. Οι bloggers δεν μπορούν να αποτελέσουν ενιαίο κίνημα διότι απλούστατα δεν πληρούν την βασική προϋπόθεση ενός κινήματος (την ομαδική συμμετοχή στην εκδήλωση μιας συγκεκριμένης αντίληψης).
Αντίθετα μπορούν να συγκροτήσουν πολλά διαφορετικά κινήματα ανάλογα με το ύφος και τις αντιλήψεις τους. Πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά. Και αυτό, νομίζω, φοβούνται όλοι όσοι τρέχουν να μας "τσουβαλιάσουν" μέσα στον γενικό και αόριστο, όρο "κίνημα των bloggers".
Πως μπορούμε, όμως, να ξεκινήσουμε ένα πολιτικό κίνημα; (δεν μπορώ να έχω άποψη για τα άλλα) . Το μυστικό, θεωρώ, ότι είναι η συμμετοχή και οι προτάσεις.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Βενιζέλο, είχα μια κουβέντα με τον Μανώλη Ανδριωτάκη. Μας είχε στεναχωρήσει, όχι αυτό που είδαμε εντός αιθούσης (άλλωστε ο Μανώλης είχε έρθει σαν ουδέτερος παρατηρητής), αλλά αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε. Μια αίθουσα, ασφυκτικά γεμάτη, από bloggers οι οποίοι δεν θα άφηναν, ούτε τον Βενιζέλο (αλλά και όποιον άλλο πολιτικό, θα κάνει κάτι ανάλογο στο μέλλον), ούτε του χειροκροτητές του να φέρουν την συζήτηση στα μέτρα τους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να ξεκολλήσουμε απο τα πληκτρολόγια μας. Να απαιτήσουμε να γίνονται παρόμοιες διαδικασίες, από φορείς και πολιτικούς, και να συμμετάσχουμε, μαζικά, σε αυτές.
Ένα κίνημα, πρέπει να έχει και προτάσεις. Τα περισσότερα κινήματα, που στηρίχτηκαν σε στείρα κριτική, ξεχάστηκαν, πολύ γρήγορα, από την ιστορία. Οι προτάσεις μπορούν να συγκροτηθούν μέσα από συνεργασία και διάλογο, μεταξύ μας. Μια τέτοια προσπάθεια, ξεκινήσαμε μαζί κάποιους, διαδικτυακούς, φίλους στους "φακέλους προτάσεων". Προσωπικές καταθέσεις προτάσεων και ιδεών, για διάφορα θέματα, που μέσα από διάλογο ελπίζουμε να εξελιχθούν σε κοινά πορίσματα. Δεν προσπαθώ να διαφημίσω τους "φακέλους"(αν και είστε ευπρόσδεκτοι σε αυτούς). Θέλω, απλά, να δω πολλές τέτοιες κοινές προσπάθειες από ανάλογες "παρέες".
Στην πρόσφατη συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, προέτρεψε τους blogger να επεξεργαστούν τέτοιες ομαδικές προτάσεις και να του, τις καταθέσουν (δείτε τα τελευταία είκοσι δευτερόλεπτα). Για να μπορέσουμε να κρίνουμε αν η πρόταση είναι ουσιαστική ή απλά επικοινωνιακή, θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτήν.
Σαν επιμύθιο, αυτού του κειμένου θέλω να κρατήσετε μόνο το εξής: Χειρότερο από μια σειρά από κακές ή κουτές προτάσεις είναι, η απουσία τους.
Διότι, από σήμερα, έχουμε την ευκαιρία ( όπως λέει και η Τσουκνίδα) για μια καινούργια δημοκρατία που μπορεί να γιατρέψει την παλιά.
Περιμένω την γνώμη σας...

7 αφορμές για διάλογο

fisherman είπε... @ 13 Νοεμβρίου 2007 - 9:38 π.μ.

Κίνημα είναι ένας ποταμός από διαφορετικά ρυάκια που έχουν άλλες εμπειρίες και «απόψεις». Είναι το άθροισμα από τις χιλιάδες σταγόνες της βροχής που καταλήγουν σε ένα και μόνο ποτάμι (ή αποχέτευση…σαρκάζω…). Όλα αυτά έχουν διαφορετική ιστορία ξεκίνησαν από αλλού αλλά έχουν κοινό σκοπό. Τη θάλασσα. Η διαφορετικότητα, η ποικιλομορφία, και η διαφορά είναι που γεννά προτάσεις και συνθέτει αποτελέσματα. Η ομοιομορφία, και η μονοτονία δεν έχει να δώσει τίποτε

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 13 Νοεμβρίου 2007 - 9:48 π.μ.

@FISHERMAN
Συμφωνώ. Οι ιδέες, μόνο, μέσα απο τον διάλογο, διαφορετικών μυαλών, μπορουν να προκύψουν. Η αντίληψη, όμως πρέπει να είναι κοινή.

fisherman είπε... @ 13 Νοεμβρίου 2007 - 10:27 π.μ.

Φαντάζομαι ότι με τον όρο αντίληψη εννοείς τον κοινό στόχο και την θέληση για να βελτιωθούν κάποια πράγματα. Αν ναι τότε συμφωνώ και να προσθέσω ότι σ’ αυτή την περίπτωση η γνώμη ενός οποιουδήποτε ανθρώπου θα ήταν αποδεκτή και συζητήσιμη ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Γιατί είπαμε η διαφορετικότητα εξασφαλίζει την επιβίωση.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 13 Νοεμβρίου 2007 - 10:46 π.μ.

@fisherman
Ακριβώς αυτό, εννοώ.

mavros είπε... @ 13 Νοεμβρίου 2007 - 12:30 μ.μ.

Egw ,omws den ennow afto!
Egw ennow oti yparxei koinh antilhpsh ekfrasmenh me thn diaforetikothta tou kathenos apo emas. H antilhpsh einai koinh. Ean h diaforetikothta ypothesoume oti einai h phgh ths, tote milame gia ena diaforetiko mellontiko politismo. Enan allo kosmo. Den fantasionomai, to vlepw. Isws pali eimai ypo thn ephreia...opote apla,
kalo kouragio syntrofoi

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε... @ 13 Νοεμβρίου 2007 - 3:22 μ.μ.

Ομάδα, Δίκτυο, Κίνημα.
Η σχέση μεταξύ αυτών των 3, θα δώσει μιας νέας ποιότητας δημοκρατία.
Θα επανέλθω

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε... @ 16 Νοεμβρίου 2007 - 1:24 μ.μ.

γεια σου Παναγιώτη

πριν πάω στο θέμα του "κινήματος" να πω ότι η κοινότητα του πολιτικού ιστολογείν υπάρχει σαφώς ...

πέρα από το ότι ασχολούμαστε με την πολιτική, "μιλάμε" μεταξύ μας, γνωριζόμαστε, και σε πολλά πράγματα εκφράζουμε παρόμοιες ιδέες (συμμετοχή, υποδομές για όλους, αμεσότητα, κ.λπ.)

κίνημα, θα μπορούσαμε να είμαστε αν προωθούσαμε πιο οργανωμένα τις κοινές μας αξίες (σαν αυτές που ανέφερα πιο πάνω)

είμαστε επίσης μέρος μιας ευρύτερης κίνησης, αυτής που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε κοινωνία των πολιτών

σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι είμαστε -οι "πολιτικοί ιστολόγοι"- ο προάγγελος, οι πιονέροι μίας ουσιαστικής και μαζικής βελτίωσης στη δημοκρατία μας ... περιμένουμε (σιγά-σιγά δυστυχώς) να έρθει και η υπόλοιπη κοινωνία στο διαδίκτυο

φιλικά

τριάντα

Δημοσίευση σχολίου