Να σταματήσουμε το μοιρολόι...
| 11 αφορμές για διάλογο ]


Από την χθεσινή ομιλία του ΓΑΠ στους ανθρώπους της τέχνης κρατάω το παρακάτω απόσπασμα. Διότι πριν αλλάξουν, όλα τα άλλα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.
"Το μοντέλο ανάπτυξης στην χώρα μας αιχμαλώτισε την Ελλάδα σε αδιέξοδα. Το δημόσιο, αιχμάλωτο στην γραφειοκρατία, το ρουσφέτι και την διαφθορά. Το Πανεπιστήμιο, αιχμάλωτο ενός κρατικού συγκεντρωτισμού και, ο φοιτητής, αιχμάλωτος του ενός και μοναδικού συγγράμματος.
Ο ασθενής, αιχμάλωτος της υπερεξειδίκευσης και της έλλειψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην γειτονιά του. Τα Νοσοκομεία, αιχμάλωτα των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των προμηθευτών.
Ο τηλεθεατής, αιχμάλωτος του ανταγωνισμού των τηλεπαράθυρων. Ο νέος άνθρωπος, αιχμάλωτος της πελατειακής αντίληψης, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και της υπέρτατης ανάγκης να έχει, όπως λέει η ίδια η νέα γενιά, το «κονέ», για να προχωρήσει στη ζωή του.
Ο πεζός, αιχμάλωτος της έλλειψης πεζοδρομίων. Η Αθήνα, αιχμάλωτη των σκουπιδιών και, η περιφέρεια, αιχμάλωτη της Αθήνας. Ο μαθητής, αιχμάλωτος του καταναγκαστικού έργου της αποστήθισης για τις εξετάσεις. Οι Αθηναίοι, αιχμάλωτοι ενός περιβάλλοντος που υποβαθμίζεται, αιχμάλωτοι των ρύπων στα πνευμόνια τους, αλλά και ενός υδροφόρου ορίζοντα που, σιγά - σιγά, θα μας δηλητηριάζει.
Τα μικρά παιδιά, αιχμάλωτα της έλλειψης πρασίνου, χώρων αναψυχής και παιχνιδιού. Οι κολυμβητές, αιχμάλωτοι των αυθαιρέτων στις παραλίες μας. Οι οδηγοί, αιχμάλωτοι της κίνησης, οι αγρότες, αιχμάλωτοι των μεσαζόντων, η μητέρα, ο γονιός, αιχμάλωτοι του ωραρίου των σχολείων.
Οι καλλιτέχνες, αιχμάλωτοι πολέμου, αυτού του πολέμου των πληροφοριών, που κατακλύζουν και βομβαρδίζουν την ζωή μας και πνίγουν την ποιότητα του πολιτισμού μας. Οι φτωχότεροι, αιχμάλωτοι της ακρίβειας, οι μετανάστες, αιχμάλωτοι μιας πολιτείας, που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους.
Το άτομο με αναπηρία, αιχμάλωτο μιας πολεοδομίας, που ποτέ δεν το υπολόγισε. Ο μηχανικός, αιχμάλωτος της τσιμεντοκρατίας. Την τελευταία δεκαετία, χτίσαμε 1.000.000 σπίτια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Και τι σπίτια!
Οι δημότες, αιχμάλωτοι των ιδιωτικών τους χώρων, ελλείψει δημοσίων χώρων πολιτισμού και συμμετοχής. Και οι πολιτικοί; Οι πολιτικοί, αιχμάλωτοι των μεγάλων ή και μικρότερων συμφερόντων της μιντιοκρατίας, της μετρησιοκρατίας και της μετριοκρατίας.
Και σε όλα αυτά, ο πολίτης, αιχμάλωτος της ανασφάλειας του. Μιας πεποίθησης ότι, τίποτε δεν αλλάζει. Ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί και μοίρα του, μοίρα μας. Ότι αυτός είναι ο προορισμός μας, το πεπρωμένο μας.
Η μάχη που δίνω, και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αυτές τις μέρες, δεν είναι απλώς μια μάχη προσώπων. Είναι μια μάχη ιδεών. Και είναι ώρα, να απελευθερωθούμε από την μοιρολατρία μας και το μοιρολόι που την συνοδεύει."

Υ.Γ1 Μετά την ομιλία, είχα μια ολιγόλεπτη κουβέντα με την Βάσω Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, της μετέφερα την απορία των περισσοτέρων. Γιατί δεν λέει τα ονόματα αυτών που πλούτισαν από το ΠΑΣΟΚ. Με παρέπεμψε σε δήλωση που έχει αναρτήσει στο προσωπικό της site. Διαβάστε την (εδώ) και τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ2 Επειδή σαν μπούχτισα με το ΠΑΣΟΚ, αύριο υπόσχομαι ότι θα ασχοληθώ με εντελώς διαφορετικό θέμα.

11 αφορμές για διάλογο

rigelian είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 10:41 π.μ.

Αύριο να σχολιάσεις την αποψινή εμφάνιση του Θρύλου και τα Ζωνιανά.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 10:56 π.μ.

@rigelian
Τα ζωνιανα θα είναι ένα απο τα θέματα. Όσο για τον θρύλο, υποσχέθηκα στον εαυτό μου οτι γράψω να το γράψω γύρω στον Μάρτη...

the dissent είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 11:01 π.μ.

Τι να σου παναγιωτάκη μου.....Πώς να δεχτώ έναν αρχηγό που λέει τον Πάρνωνα - Πάρνωντα- τον Αλιάκμονα -Αλιάκμοντα- και οτι το ΠΑΣΟΚ δεν χειγαρωγείται....Αντε τώρα να περιμένω σωτηρία απ'αυτόν που την Κυριακή μίλαγε στην "Εθνική Συνδιάσκεψη" μπρρρρρ...!!! σαν να και απευθύνονταν στον Καραμανλή.....Ήμαρτον ρε παιδιά....

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 11:13 π.μ.

@the dissent
Και ο Σημίτης, ο άρχοντας του σαρδάμ δεν ήταν; Ποιός, όμως, μπορεί να αμφισβητίσει την εξαιρετική (πλήν λίγων λαθών)πρώτη τετραετία του; Ποιός μπορεί να μην παραδεχτεί την ηγεμονική παρουσία του στην Ε.Ε;
Μην κρίνουμε έναν πολιτικό απο το πώς τα λέει, αλλά απο το, τί λέει. Και το κυριότερο απο το, τι κάνει πράξη...

the dissent είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 11:44 π.μ.

Έλα ρε σύ Παναγιώτη....Μπορεί κανείς να εμπνευστεί σήμερα απ΄τα όσα κουτσά - στραβά λέει και κάνουν( κάνουν?), ο Γιώργος ή ο Βαγγέλης?
Ποιό και που είναι το όραμά τους? Ακόμα δεν μας είπαν, γιατί έχασε το κόμμα...Και ορύονται όλοι για το Σημίτη...Αποδιοπομπαίος τράγος ο κ. Καθηγητής....Μόνο που όταν τους ταϊζε και τους πότιζε όλους, κάνανε την πάπια ή τον Αλέκο. Αλλά έτσι γίνεται πάντα. Όταν βρισκόμαστε μπροστά στο καζάνι και έχουμε και την κουτάλα στο χέρι όλα καλά.....χέστα και τα οράματα και τις ιδέες, τις ιδεολογίες κλπ. Πέφτουμε στη μάσα....Όταν χαθεί το καζάνι και η κουτάλα και βέβαια όταν αντιληφθούμε οτι πρόκειται να χαθούν και τα δύο για πολύ καιρό αρχίζει το πάνω χέρι κάτω χέρι και θυμόστε οτι κάποιοι- γενικά και αόριστα- πλούτισαν (ενώ εμείς δεν προλάβαμε)κάποιοι υπονόμευαν το κόμμα και εκατοντάδες άλλες τέτοιες λαλακίες.....Όχι πως δεν πλούτισαν και μάλιστα πολλοί....Αυτοί που σήμερα αποτελούν τη νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ και άλλοι που την έκαναν μ' ελαφρά πηδηματάκια.....Αυτό που όχι μόνο δείχνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο δεν το κρύβει, αλλά το τονίζει εξόχως ιδιαίτερα, είναι οτι τους είναι αδιανόητο να βρίσκονται μακριά και εκτός εξουσίας......Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή τους είναι το καζάνι και η κουτάλα βεβαίως - βεβαίως που θά'λεγε και ο συχωρεμένος ο Τσαγανέας.....

the dissent είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 11:55 π.μ.

Το καζάνι και η κουτάλα:Η μοναδική, αποκλειστική μπορούμε να πούμε συγκολλητική ουσία των κομμάτων της σύγχρονης δυτικού τύπου αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας...

gpapoul είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 2:49 μ.μ.

Όντως Πάνο, το παρα(ΠΑΣΟ)κάναμε αυτές τις μέρες...

exrubit είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2007 - 4:02 μ.μ.

Απλά υπενθυμίζω:

Η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη, έκανε ολόκληρες εκπομπές με τα σαρδάμ του Σημίτη, τον οποίο αποκαλούσε τάπερμαν...

the dissent είπε... @ 7 Νοεμβρίου 2007 - 11:47 π.μ.

Ρε καλόπαιδα ποιός θα μου λύσει μια απορία; Ποιος πληρώνει τον προεκλογικό αγώνα των τριών υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ;Επειδή υποψιάζομαι χοντρό παραδάκι, (περιοδείες, ενοικίαση αιθουσών,συγκεντρώσεις,τραπεζώματα κ.λ.π.) Θα περιμένω εεε!!?
Και μην κολλάτε στα σαρδάμ και στο ποιός κάνει τα περισσότερα....Για το καζάνι και την κουτάλα δεν διάβασα τίποτα....Ο αρχηγός λεβέντες μου, πρέπει να εμπνέει, να συνεπαίρνει, ή και γιατί όχι να τρελλαίνει....αν θέλει να τον ακολουθούν οι....οπαδοί...Αλλά με φτωχούς σε όλα μα σε όλα αρχηγούς....έχουμε και φτωχούς πολύ φτωχούς και...ολιγαρκείς οπαδούς

the dissent είπε... @ 7 Νοεμβρίου 2007 - 11:57 π.μ.

Το καζάνι & η κουτάλα λοιπόν...Και πάλι πρόκειται να γίνει η μοναδική συγκολλητική ουσία για το όποιο ΠΑΣΟΚ προκύψει....Όλοι εκεί επενδύουν...στο με΄΄οντικό φαγοπότι...Ήταν σκληρό αυτό που πρότεινε η Αννούλα, αλλά άν το σκεφτούμε λίγο, θα δούμε οτι έτσι είναι τα πράγματα...Ο κάθε αρχηγός, είναι φθαρτός και έχει ημερομηνία λήξης....δεν είναι ισόβιος....δεν είναι...ελέω θεού αυτοκράτορας, βασιλιάς, μονάρχης...Αλλά εσείς φίλοι μου θέλετε αφεντικά και μάλιστα ισόβια...τέτοιος μαζοχισμός...!!!

the dissent είπε... @ 7 Νοεμβρίου 2007 - 1:56 μ.μ.

Ρωτώ και όποιο παλληκάρι μπορεί απαντάει....Πως καταλαβαίνετε οτι ο ΓΑΠ η ο ΒΒ είναι και μάλιστα έμπρακτα (sic) κατά της διαπλοκής!!?
Με τις γενικόλογες και αόριστες καταγγελίες τους? Με τις λαλακίες του Πάγκαλου για το ΒΗΜΑ? Ποιός είχε τόσα χρόνια σ α λ ό ν ι στο ΒΗΜΑ!!? Ο κουμπάρος του Κόκκαλη δεν είναι αυτός? Αυτός δεν διόρισε τον Ψυχάρη Διοικητή στο Αγ. όρος γράφοντας στ'απο τέτοια του, σύνταγμα, νόμους και κανονισμούς? Αλλά τότε εσείς είσαστε σπερματοζωάρια στα τέτοια των μπαμπάδων σας...και οι γεροντότεροι και σοφότεροι (τρομάρα τους) έχουν τυφλωθεί απο την ακτινοβολία του ΓΑΠ....ή (και) τον όγκο του ΒΒ..Εμείς όμως....τα ΚΑΠΗ (κατά τον fisherman )- αγόρι μου αφού δεν γ....που δεν γ....γιατί δεν πας για ψάρεμα? κάτι θυμόμαστε απο του καρασιτεμένους πρώην σοσιαλιστές και νυν σοσιαλφιλελεύθερους!!!

Δημοσίευση σχολίου