Αυτο-οργάνωση: Ας ξαναφτιάξουν ιστορία οι παρέες...
| 16 αφορμές για διάλογο ]


Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, μου θύμισε τους στίχους του Σαββόπουλου, "φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα, κι ιστορία οι παρέες".

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο πράξη. Διότι η αυτοοργάνωση, σημαίνει πολύ απλά να πράξουμε το αυτονόητο. Να συζητήσουμε μεταξύ μας προτάσεις και λύσεις. Να διαφωνήσουμε και να αντιπαρατεθούμε και στο τέλος να παράξουμε πολιτική. Επειδή πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ που δεν θα οδηγήσει σε κάτι ουσιαστικό, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν. Οργανωθείτε, προτείνεται και την πρόθεση του Παπανδρέου την κρίνουμε στην πορεία.
Το πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει είναι ένα και αναμενόμενο. Διάφορα στελέχη και στελεχίσκοι θα δουν αυτή την προσπάθεια ως την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές δικών τους ψηφοφόρων.
Το θέμα είναι κατά πόσο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε, διότι είναι σίγουρο ότι ένας από τους χώρους που θα επιλέξουν είναι και αυτός του διαδικτύου.
Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι bloggers, εκτός από τις "παρέες" που θα δημιουργήσουμε ή έχουμε ήδη δημιουργήσει, θα καταγγέλλουμε και τους επιτήδειους, όταν αυτοί θα αρχίζουν να εμφανίζονται.
Περισσότερα για το θέμα προσεχώς...

16 αφορμές για διάλογο

ΠΡΕΖΑ TV είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 12:39 π.μ.

Τελος εποχης για το Πασοκ...αλλα δυστυχως καποιοι δεν τολμανε να το συνειδηπτοποιησουν...Ισως οι επομενες εκλογες να ειναι και η τρανη αποδειξη.
Τις καλημερες μου!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 12:44 π.μ.

@πρεζα
Καλημέρα και απο εμένα. Ρε, πρέζα αν δεν το τολμήσουμε πως θα κρίνουμε αν απέτυχε;

Matrix είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 10:16 π.μ.

"...Το πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει είναι ένα και αναμενόμενο. Διάφορα στελέχη και στελεχίσκοι θα δουν αυτή την προσπάθεια ως την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές δικών τους ψηφοφόρων..."

Αυτά με τις δεξαμενές ψηφοφόρων όσο πάνε και λιγοστευουν, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει πάψει να προβατοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αλλά και από αυτές τις ομάδες αυτοοργάνωσης δεν είναι κακό κάποιοι που αξίζουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, αλλιώς συνέχεια θα βλέπουμε τα παιδιά των βουλευτων να διαδέχονται τους μπαμπάδες τους.

Καλημέρα.

gpapoul είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 11:43 π.μ.

Αυτο-οργάνωση, εθελοντισμός, αλληλεγγύη.

ΑΕΤΟΣ είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 12:27 μ.μ.

Η ιδέα ειναι πολυ καλη τωρα κατα ποσο ειναι εφαρμόσιμη θα φανεί στην πορεία.ροσωπικά δεν πιστευω πως η Ελλάδα είναι έτοιμη γι ακάτι τέτοιο

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 2:56 μ.μ.

@matrix
Δεν μιλάω για αυτούς που,μπορεί να "ξεπεταχθούν".
Αναφέρομαι για τους ίδιους ανθρώπους που δημιούργησαν, προεκλογικά, blogs επειδή ήταν trendy να είσαι υποψήφιος και να έχεις ένα.
Γι' αυτούς που θυμήθηκαν να υπερασπίσουν, διαδικτυακά, την υποψηφιότητα του Παπανδρέου, όταν πια είχαν γυρίσει τα γκάλοπ, υπέρ του.
Σε τέτοιους τύπους αναφέρομαι...

@αετε
Και εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου για το πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία. Όπως, πολύ σωστά είπες, θα το δούμε στην πράξη...

ocean είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 3:07 μ.μ.

Προσπάθησες να κάνεις την πιο απλοϊκή προσέγγιση στον νέο όρο αυτοοργάνωση και μου θύμησες τα φοιτητικά μου χρόνια. Όταν το ’91, ’92 σπούδαζα στο ΤΕΙ της Λάρισας. Η ΠΑΣΠ τότε, είχε 2 στις 2 σχολές.. Πλησίαζαν οι εκλογές για τον πρόεδρο του ΤΕΙ και το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ ήθελε για υποψήφιο το κλασικό… «κομματόσκυλο».Η ΠΑΣΠ –εμείς- θέλαμε έναν άνθρωπο πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ ο οποίος όμως είχε όραμα για το ΤΕΙ. Εκείνη τη φορά, παλαιότεροι συμφοιτητές μου, φύγανε σχεδόν δαρμένοι από τα γραφεία της Νομαρχιακής επειδή είχαν άλλη άποψη. Στις επόμενες όμως εκλογές για πρόεδρο, δικαιωθήκαμε, και δικαιωθήκαμε όχι μόνο επειδή εκλέχτηκε ο άνθρωπος που εμείς υποστηρίζαμε αλλά κυρίως επειδή ήταν αυτός ο οποίος έβαλε τις βάσεις για να γίνει το ΤΕΙ της Λάρισας ένα από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας…και ήταν εκείνα τα χρόνια που η ΠΑΣΠ για μια και μοναδική φορά κέρδισε στις φοιτητικές εκλογές 4 στις 4 σχολές… Συναντηθήκαμε τότε μια παρέα 12-15 ανθρώπων (που μέχρι και σήμερα, 16, 17 χρόνια μετά και ενώ έχουμε σκορπίσει σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούμε να είμαστε φίλοι!) και αγαπήσαμε αυτό που κάναμε απλά…
Αυτό πιστεύω πως σημαίνει αυτοοργάνωση και στο χέρι μας είναι αν θα πετύχει, αξίζει να το προσπαθήσουμε… Στο κάτω κάτω της γραφής έχουμε δοκιμάσει και άλλους τρόπους και είδαμε τ’ αποτελέσματα….
Γιατί όπως λέει και ο φίλος μου ο fanisx και γω συμφωνώ απόλυτα μαζί του..
«Και τώρα θα φανεί η δική μας τόλμη.»

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 3:20 μ.μ.

@ocean
Η δομή της αυτοοργάνωσης, είναι απλοϊκή και αυτό είναι το μεγαλείο της!
Δεν χρειάζεσαι ουτε χρήματα, ούτε διασυνδέσεις για να δημιουργήσεις μια παρέα και να αρχίσεις να παράγεις πολιτική. Χρειάζεται, μόνο, ιδέες και όρεξη για διάλογο.
Αυτό ήθελα να τονίσω μέσα απο το post.

ellie είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 4:13 μ.μ.

Η αυτοργάνωση με βρίσκει σύμφωνη όπως και πολύ κόσμο που θέλει να δεί αξιόλογους ανθρώπους στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αρκεί να μην είναι κατευθυνόμενη από εσωκομματικά κέντρα... αλλά και να μην λέει ο καθένας τα δικά του έχοντας από πίσω το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στο κίνημα απότι καλό. Σημαντικό είναι και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να "ελέγχει" εκείνες τις ομάδες για να μην παρεκτρέονται ή οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις.. υπό τη σκέη της "αυτοργάνωσης"..

ellie είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 4:13 μ.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
GRAMMATEAS είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 7:48 μ.μ.

Αυτοοργάνωση πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Ειδικά όσοι ασχοληθήκαμε με το φοιτητικό συνδικαλισμό και την ΠΑΣΠ το καταλάβαμε από πρώτο χέρι... Η πορεία της παράαταξης επαφύονταν στο φιλότιμο και μόνο. Με την κατάσταση των τελευταίων ετών η αυτοοργάνωση επανήλθε ως ανάγκη. Όμως χρειάζεται και μια στοιχειώδη οργάνωση γιατί θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις. Ίδωμεν...

exrubit είπε... @ 20 Νοεμβρίου 2007 - 11:59 μ.μ.

Η αυτοοργάνωση είναι μια κλασσική αναρχική ιδέα!

Η κάθε ηγεσία τείνει να αυτοαναιρεθεί κάθε φορά που επιτρέπει-προτρέπει σε αυτοοργάνωση.

Συνήθως, η εκάστοτε κατεστημένη ηγεσία (και δη σε ένα κόμμα μαρξιστικής κομματικής δομής, όπως το ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο αποφεύγει μορφές αυτοοργάνωσης αλλά και τις απεύχεται, τις αποτρέπει ή, ακόμα και τους δείχνει την πόρτα της εξόδου.

Θέλει τεράστια αποθέματα πίστης στην δυνατότητα και την ικανότητα σύνθεσης και αμιγώς δημοκρατική διαπαιδαγώγηση, ώστε να φτάσει ο ηγέτης ενός κόμματος εξουσίας (έστω) να μιλήσει για αυτοοργάνωση.

Χαιρετίζω την επιλογή του ΓΑΠ!

Η ιδέα της αυτοοργάνωσης, όχι μόνο καλεί, εν τέλει, σε (επαν)ενεργοποίηση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις αλλά αποδεικνύει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι μπροστά.

Τόσο μπροστά, που καταλήγουμε να τον κατηγορούμε γιατί δεν μπορούμε να τον φτάσουμε...

the dissent είπε... @ 21 Νοεμβρίου 2007 - 1:46 μ.μ.

Αυτο-οργάνωση: η μόνη σωτηρία από την «ανάπτυξη»

Τί κατά την ταπεινή μου άποψη σημαίνει αυτο-οργάνωση...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2007

1.- ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένης καλλιεργήσιμης και δασικής γης
2.- δεκάδες σπίτια
3.- χιλιάδες ζώα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός
4.- σημαντικό αριθμός ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν....

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Φάνηκε ανάγλυφη η ανικανότητα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ να προστατεύσουν όχι μόνο τους τόπους εργασίας, κατοικίας και αναψυχής και την ποιότητα ζωής, αλλά και την ίδια τη ζωή.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ?

1.- Γιατί αντιμετωπίζουμε «ακραία» καιρικά φαινόμενα, τα οποία όμως όχι μόνο ήταν άκρως προβλέψιμα από καιρό αλλά και έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται -και θα γίνονται στο μέλλον όλο περισσότερο- «κανονικά», σύμφωνα με τις προβλέψεις των πιο έγκυρων ειδικών του πλανήτη πάνω στο θέμα. Οι καύσωνες, η ξηρασία και η ερημοποίηση μεγάλων τμημάτων της Μεσογείου (και βέβαια της χώρας μας) καθώς και οι συνακόλουθες πλημμύρες ακόμη και μεγαλουπόλεων είναι θέμα χρόνου, ο οποίος όσο επιταχύνεται τελευταία η τήξη των πάγων στην Αρκτική τόσο περισσότερο συντέμνεται, με τους ειδικούς να μιλούν πια για μια δεκαετία το πολύ προτού γίνουν αμετάκλητες κλιματικές μεταβολές.
2.- Για τη χώρα μας, αυτό σημαίνει καταστροφές που όχι μόνο θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη μοναδική σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος που μας απέμεινε -τον τουρισμό- πέρα από την ολοκλήρωση της αποσάθρωσης του αγροτικού τομέα, αλλά και θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την όποια ποιότητα ζωής μας απέμεινε, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και την ίδια τη ζωή.

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ

Τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο (αλλά και στη χώρα μας) από τα κόμματα εξουσίας, συχνά με τη συμμετοχή οικολογικών κομμάτων στην κυβέρνηση ή την υποστήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της «κοινωνίας των πολιτών», είναι φανερό ότι απέτυχαν, αφού :
α. οι οποιεσδήποτε βελτιώσεις που επέφεραν είτε είχαν οριακά αποτελέσματα σε σχέση με το μέγεθος της οικολογικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε
β.χρησίμευσαν ως εφαλτήριο για την άνοδο νέων κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού για το πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως βραχυπρόθεσμες έστω μέθοδοι συλλογικής αυτο-προστασίας μπροστά στην επιδεινούμενη κρίση;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ....

1.- Δεν αναθέτουμε τη λύση του προβλήματος στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ
2.- ούτε και στα ψηφοθηρικά οικολογικά κόμματα
3.- ούτε στις ΜΚΟ

Λύσεις μέσα στο υπάρχουν σύστημα της οικονομίας της αγοράς, που αποκλείει τις απαιτούμενες ριζικές αλλαγές, οι οποίες περνούν μέσα από τη δραματική αλλαγή του τρόπου ζωής και την πραγματική αποκέντρωση......

ΕΝΕΡΓΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ για την προστασία του φυσικού και κοινωνικού πλούτου

1.- Ένα κίνημα, ας πούμε για την «ανάκτηση των κοινών»
1.1 Δρόμοι για τους πεζούς
1.2 ματαίωση μεγάλων «αναπτυξιακών» έργων που καταστρέφουν το περιβάλλον. (π.χ.εκτροπή Αχελώου).
1.3 αγώνας ενάντια στην εξαφάνιση του δημόσιου χώρου και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών όπως το νερό...
1.4.η ενέργεια και φυσικά
1.5 η γνώση που κάποτε θεωρούνταν αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

( Γη, νερό,δημόσιος χώρος, εκπαίδευση, υγεία και η υποδομή που είναι αναγκαία για τη λειτουργία μιας σύγχρονης κοινωνίας -συστήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.λπ.-)....

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

η ΔΕΗ διακόπτει επανειλημμένα την παροχή ρεύματος παραβιάζοντας ασύστολα τη συμβατική υποχρέωσή της και υποβάλλοντας σε αφάνταστη ταλαιπωρία και υλικές ζημιές τους καταναλωτές, ενώ οι τελευταίοι συνεχίζουν σαν υποζύγια να πειθαρχούν, πληρώνοντας κανονικά τους λογαριασμούς τους....
Μια συλλογική ενέργεια αφαίρεσης από το ποσό κάθε λογαριασμού των ωρών διακοπής (ανεξάρτητα αν είναι δήθεν «προγραμματισμένες» ή μη) θα έκανε τους σημερινούς διαχειριστές της και τους αυριανούς καπιταλιστές ιδιοκτήτες της να σκεφτούν σοβαρά τον προγραμματισμό και τις επενδύσεις της επιχείρησης, ώστε να φτάσει τα επίπεδα των αντίστοιχων δυτικοευρωπαϊκών.
Βέβαια πείρα μας έχει δείξει ότι τόσο η παθητική αντίσταση όσο και η ενεργός αντίσταση,τελικά, είτε περιθωριοποιούνται, είτε αφομοιώνονται...

Α Σ Π Ρ Ο Σ Ε Ξ Ο Υ Μ Ε

Θα επανέλθω...!!!

the dissent είπε... @ 22 Νοεμβρίου 2007 - 12:52 μ.μ.

....ρε καλόπαιδα...τόση ήταν η πρεμούρα σας για...αυτοοργάνωση..?
Δεν βαρεθήκατε πια την αυτοικακοποίηση.....αμάν πιά...!!!
Πήξαμε απο...λαλακίες....και απο προεδρογλειψίματα....αμάν.!!!
Και για όσα έγραψα για την εκπαίδευση......ούτε φωνή ούτε ακρόαση απο κανέναν....πολύ γρήγορα σας περνάει η....κάψα και χάνεται το ενδιαφέρον σας...Γειά σου πρέζα με τις εύστοχες παρατηρήσεις και το χιούμορ σου...!!!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 22 Νοεμβρίου 2007 - 3:55 μ.μ.

@the dissent
Ρε, συ γιατί μερικές φορές αδικείς και εμένα και τον εαυτό σου;
Ποια κάψα, για αυτοοργάνωση, μας πέρασε;
Τσέκαρε στους "φακέλους προτάσεων"
την δουλειά που έχουμε κάνει για την παιδεία και πάρε μέρος με προτάσεις.
Άτομα με άποψη σαν και εσένα (και το εννοώ), είναι χρήσιμα στο διάλογο που ανοίγουμε.
Μας αδίκησες...

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:32 μ.μ.

a片,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,正妹牆,a片,A片,a片,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,A片,A片,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室

Δημοσίευση σχολίου