Λίγα λόγια για το ανοιχτό κόμμα.
| 6 αφορμές για διάλογο ]


Ο κύκλος των κομμάτων στην σημερινή τους μορφή θεωρώ ότι έλαβε τέλος. Ήρθε η ώρα να ανοιχτούν ξανά στην κοινωνία, όχι μιλώντας εξ ονόματός της, αλλά ακούγοντάς την. Η βασική προϋπόθεση για τούτη την αλλαγή είναι ο εκσυγχρονισμός της βάσης των κομμάτων.
Για πολλά χρόνια, τώρα, οι τοπικές οργανώσεις έχουν καταντήσει στην καλύτερη περίπτωση, στέκια συνταξιούχων και στην χειρότερη, καταφύγιο καιροσκόπων και κομματαρχών που αρκούνται, μόνο, στο παιχνίδι του δούνε και λαβείν με την εξουσία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει και ιδού κάποια συγκεκριμένα βήματα:
1) Ανανέωση της δομής των τοπικών οργανώσεων. Οι Τ.Ο πρέπει να ασκούν έλεγχο και κριτική στον δήμο και την Νομαρχία που ανήκουν. Πρέπει να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα των δημόσιων οργανισμών της περιοχής τους. Οι καταγγελίες αυτές θα προωθούνται σε κεντρικό όργανο του κόμματος, όπου με την σειρά του θα τις αποστέλλει στους αρμόδιους φορείς.
2) Πρέπει να συγκροτηθούν τοπικές ομάδες διαλόγου για τα μεγάλα εθνικά προβλήματα. Οι προτάσεις τους θα προωθούνται στο αρμόδιο για κάθε τομέα στέλεχος.
3) Πρέπει να προωθηθεί ο εθελοντισμός των μελών και των φίλων. Ομάδες για την προστασία και τον καθαρισμό των δασών και πάρκων της περιοχής τους, για την διδασκαλία νέων τεχνολογιών σε ομάδες κοινωνικά αδυνάτων κ.τ.λ
4) Το πείραμα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την συμμετοχική δημοκρατία. Όλα τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να εφοδιαστούν με ένα προσωπικό κωδικό. Με αυτόν τον κωδικό να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα για τις θέσεις του κόμματος στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Κάθε φίλος - μέλος θα μπορεί να ψηφίζει. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν υπολογιστές σε κάθε Τ.Ο, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν και άνθρωποι χωρίς δικό τους υπολογιστή.
Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις, ήρθε η ώρα η άσκηση πολιτικής να φύγει από τα χέρια της κεντρικής εξουσίας και να δοθεί, ένα σημαντικό κομμάτι της, στους πολίτες. Διότι η τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι το ζωντανότερο κύτταρο οποιουδήποτε κόμματος που θέλει να είναι υγιές…

6 αφορμές για διάλογο

Ilias είπε... @ 19 Οκτωβρίου 2007 - 12:55 μ.μ.

Οραίες οι προτάσεις σου και μακάρι να τις ακούσουν αυτοί που τελικά θα κάνουν τον προγραμματισμό και τις αλλαγές. Το θέμα βέβαια, δεν είναι ότι δεν ξέρουν το τι παίζεται στις Τ.Ο. αλλά αν θα προχωρήσουν να τα υλοποιήσουν. Ειδικά οι Τ.Ο εξυπηρετούν η κάθε μία διαφορετικούς μηχανισμούς και έχουν χάσει την πραγματική αποστολή τους. Αυτό όπως επισημαίνεις είναι και το μεγάλο πρόβλημα..

Ανώνυμος είπε... @ 19 Οκτωβρίου 2007 - 10:15 μ.μ.

Συγγνώμη αλλά αυτά που περιγράφεις θέλω να τα σχολιάσω ρεαλιστικά :

το 1) Από τότε που ανέλαβε ο Γιώργος βγήκε και σχετική εγκύκλιος που περιγράφει όχι μόνο αυτά που λες αλλά και περισσότερα. Έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων ΔΟ (και όχι ΤΟ, αυτές καταργήθηκαν), ώστε να μην μοιάζουν με στέκια συνταξιούχων. Τι έγινε; Τίποτα. Λόγοι πάρα πολλοί που σχετίζονται με το άρθρο που διάβαζες χθες και σχολίασες στο δικό μου blog.

για το 2) Συσταθήκαν 2 φορές. Μια πριν την εκλογή του 2004. και παρήγαγαν και έργο. Και πριν το συνέδριο του 2006 που επίσης παρήγαγαν έργο. Πετάχτηκε σχεδόν ολόκληρο λόγω αδυναμίας ενός συστήματος αξιοποίησής του. Για τους τομείς δε πως να παραλάβουν προτάσεις αφού κάποιοι από αυτούς και ειδικά ο τομέας του κυρίου Σκανδαλίδη συνεδρίασε 2 φορές σε 3,5 χρόνια.

Για το 3) Κομματικός πατερναλισμός στην Κοινωνία των Πολιτών. Φίλε μου, οι ομάδες υπάρχουν από την κοινωνία και ξέρουν το τι κάνουν καλύτερα από το οποιοδήποτε κόμμα. Αν θέλουμε να τις βοηθήσουμε συμφωνώ να τις στελεχώσουμε και να στείλουμε εθελοντές. Ανάπτυξη εθελοντισμού από κόμματα είναι και επικίνδυνη (σε φυσικούς όρους αφού οι εθελοντές θέλουν και εκπαίδευση, γιατί εθελοντής δεν σημάινει ανίδεος...) και σταλινικό φασιστική. και ο Μεταξάς και η χούντα εθελοντισμό ανέπτυξαν.

Για το 4) Ο κωδικός μελών και φίλων υπάρχει, ξεκίνησε και διαδικασία έκδοσης smart card. Έχει φτιαχτεί και online CRM που μπορεί να κάνει όλα αυτά που λες και το κόμμα το έχει από το 2005-2006. έτσι έγιναν οι εκλογές στην νεολαία και έτσι θα γίνει και η εκλογή προέδρου. Η πολιτική βούληση λείπει και έλλειπε. Επίσης όλες οι δημοτικές οργανώσεις ή έχουν αγοράσει ή τους έστειλε υπολογιστή με modem το κόμμα. Κάποιοι δεν τους άνοιξαν καθόλου. Αλλά και εκεί οι εθελοντές διαδικτύου έκανα καταπληκτική δουλειά.

Συμπέρασμα από τα ανωτέρω. Το κόμμα έχει κάνει (λόγω Γιώργου) εξαιρετική δουλειά υποδομής. Αυτά που ονειρεύεσαι εδώ είναι. Ποιός τα χρησιμοποιεί. Γιατί για να γίνουν θέλει και συνείδηση και άτομα. Αυτά δεν ήρθαν ποτέ...!
www.sotiris-koukios.blogspot.com

ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε... @ 19 Οκτωβρίου 2007 - 10:59 μ.μ.

Φίλε Σωτήρη,
Γνωρίζω οτι όλα όσα ανέφερα έχουν δρομολογηθεί στο ΠΑΣΟΚ. Στο ποστ περιέγραψα την γενική δομή που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα κόμματα.
Για την αναφορά στον εθελοντισμό, φταίω γιατί δεν το περιέγραψα σωστα. Αυτό που εσύ λές εννοώ.
Για τα πρόσωπα που δεν ήρθαν ποτέ σίγουρα κάτι φταίει. Αυτό είναι, όλα τα κομματόσκυλα που έχουν μαζευτεί στις ΤΟ (δεν τις λέω ΔΟ, διότι δεν τους αξίζει ακόμα). Η εμπειρία μου απο μια προσπάθεια συμμετοχής στη περιοχή μου αυτό μου έδειξε.
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, πάντως. Και χρησιμότατες είναι και αποτελούν βάση για διάλογο...

tzonakos είπε... @ 20 Οκτωβρίου 2007 - 12:27 μ.μ.

Συμφωνώ και επαυξάνω.
Τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν μορφή.
Αυτο εννοεί και ο ΓΑΠ.
Στηρίζω ΓΑΠ γι αυτο τον λόγο.
Ελπίζω ο Ελληνας να καταλάβει οτι πρέπει να πάει μπροστά, επιτέλους.

ΝΙΚΟΣ είπε... @ 21 Οκτωβρίου 2007 - 7:04 μ.μ.

Στα λόγια είναι όλα εύκολα..στις πράξεις δυσκολεύονται όλοι..

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:24 μ.μ.

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城

Δημοσίευση σχολίου