Blog Action Day - Για το Περιβάλλον
| 21 αφορμές για διάλογο ]


Σήμερα, χιλιάδες bloggers απ’ ολόκληρο τον κόσμο ενώνονται για το Περιβάλλον. Με αφορμή αυτήν την προσπάθεια, θα ήθελα να σταθώ στην πρόταση του κ. Στέφανου Μάνου για τη δημιουργία 20 Κήπων των 100 στρεμμάτων ο καθένας, στην καρδιά της Αθήνας. Ο κ. Μάνος προτείνει να δοθεί σε κοινή χρήση (πάρκα, πλατείες, κήποι και δρόμοι) το 50% της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού και το υπόλοιπο 50% να γίνει οικοδομήσιμα οικόπεδα. Η γνώμη του είναι πως με τα χρήματα από την πώληση αυτών των οικοπέδων (περίπου 4 δισ. ευρώ) θα πρέπει να απαλλοτριωθούν 20 εκτάσεις των 100 στρεμμάτων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και να δημιουργηθούν 20 Κήποι. Έτσι η Κυψέλη, ο Κολωνός, το Περιστέρι, το Αιγάλεω και άλλες συνοικίες της Αθήνας θα αποκτήσουν Κήπους. Η άποψη του κ. Μάνου είναι πως το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού θα είχε νόημα, αν υπήρχαν ήδη τέτοιοι Κήποι κοντά στους χώρους κατοικίας των Αθηναίων - τώρα, αρκεί το Πάρκο του Ελληνικού να έχει τη μισή έκταση απ' αυτήν που προβλέπει η αρχική μελέτη (2600 στρέμματα αντί 5200 στρέμματα). Συμφωνώ μαζί του και ελπίζω η ιδέα του να πραγματοποιηθεί. Διαβάστε την πρόταση του εδώ.
Το παραπάνω αναρτήθηκε από τον Πιτσιρίκο και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

21 αφορμές για διάλογο

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 10:14 π.μ.

εγώ προτείνω και όλο το ελληνικό και τα όλα τα πάρκα γιατί θα πρέπει να συμβιβαστούμε;

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 10:34 π.μ.

@καπιταλιστικό κουμμούνι
Θα μιλήσω και στις δυο προσωπικότητες σου. Πρώτον, ως καπιταλιστής λογικά ξέρεις οτι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Γνωρίζοντας, λοιπόν οτι καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να χρηματοδοτήση την δημιουργία όλων αυτών των πάρκων πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση αυτοχρηματοδότησης. Και ως μια τέτοια εμφανίζεται και αυτή. Ο Μάνος παλαιότερα είχε προτείνει να δημιουργηθεί στο Ελληνικό μια πίστα φόρμουλας 1, η οποία θα περικλείεται απο το πάρκο, κατα τα πρότυπα της Μαλαισιανής πίστας και τα κέρδη απο αυτήν να πηγαίνουν αποκλειστικα στην δημιουργία και συντήρηση χώρων πρασίνου στο κέντρο και την δυτική Αττική. Η τωρινή πρόταση του είναι οικολογικότερη και με μικρότερο ρίσκο καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτι μια πίστα δικιά μας θα μετείχε απ' ευθείας στο πρωτάθλημα.
Δεύτερον, ως κομμουνιστής γνωρίζεις οτι μεγαλύτερη ανάγκη για χώρους πρασίνου έχουν τα δυτικά προάστια και το πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας. Με αυτή την πρόταση, λοιπόν, το μόνο που κάνεις είναι να αναδιανέμεις το πράσινο προς όφελος των λαικότερων στρωμάτων.
Αυτά...

ΠΡΕΖΑ TV είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 11:33 π.μ.

Δεν ειναι υποκριτικο να θυμομαστε το περιβαλλον μονο μια φορα το χρονο;;;

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 11:40 π.μ.

@πρεζα
Το υποκριτικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι. Εχω την ελπίδα, όμως οτι τούτη την φορά δεν θα μιλάμε μόνο μια φορά το χρόνο. Και αυτό γιατί η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 12:42 μ.μ.

Ως Κυψελιώτης δε μπορώ παρά να θλίβομαι από τα χάλια του Πεδίου του Άρεως, αρμοδιότητας της Κυρίας Γεννηματά επί όσα χρόνια ήταν Νομάρχης, και τις καταπατήσεις του Κυριακού.

Σωστή η πρόταση αλλά τι συζητάμε για νέα πάρκα όταν δε μπορούμε να διαχειριστούμε τα υπάρχοντα?

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 1:06 μ.μ.

Για ρίξτε μια ματιά κι εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Global_Warming_Swindle

http://www.channel4.com/science/microsites/G/great_global_warming_swindle/

solitudine είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 1:45 μ.μ.

Εγώ συμφωνώ με τον Εξάκτινο και προς μεγάλη μου στεναχώρια βλέπω ότι όπου υπαρχει κενό οικόπεδο φτιάχνουν παρκινγκ.Ασε που με ένα πάρκο δεν σώζεται η κατάσταση.

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 2:33 μ.μ.

Με τα δυτικά προάστια συμφωνώ.
Επίσης καταλαβαίνω την ανάγκη χρηματοδόστησης όλων αυτών των χώρων.
Όμως στην περίπτσωη της Αθήνας κανένα μη δομημένο τετραγωνικό δεν πρέπει να χτιστεί. Είναι θέμα επιβίωσης...
Εδώ δεν υπάρχει θέμα εφικτού.
Η θερμοκρασία από το τσιμέντο έχει τιναχτεί στα ύψη.
Εδώ είναι το όριο που πρέπει να μιλάει μόνο το κουμούνι. Δηλαδή να βάλουμε το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από όλα.
Βέβαια για να κάνεις μια ανθρώπινη Αθήνα, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο αποκέντρωσης και κινήτρων εγκατάλειψης της τερατούπολης..
Εδώ μπορεί να λειτουργήσει και ο καπιτάλας..

solitudine είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 3:05 μ.μ.

Ειλικρινά δεν ξέρω σαν λίγο αργά να θυμηθήκαμε το θέμα της επιβίωσης δε νομίζετε;Πριν την καταστροφική φωτιά δεν είδα να ασχολούμαστε και ιδιαίτερα (και βάζω και τον ευατό μου μέσα), και ξαφνικά προκύπτει το θέμα της επιβίωσης;Έχει πάει κάνεις στον Εθνικό Κήπο; ο Παναγιώτης ξέρει για την βρώμα και την δυσοδία που αντικρύσαμε εκεί μέσα για πάρκα μιλάτε ακριβώς για αυτα που θα γίνουν σκουπιδότοποι και στέκια ναρκωμανών;

Hades είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 4:42 μ.μ.

Προσωπικά αν υπάρχει κάτι που με κάνει να χαίρομαι είανι ότι σε αυτήν τη χώρα της αδιαφορίας και του αέναου ωχαδελφισμού υπάρχουν έστω και 3-6-56 άτομα που δείχνουν να μην έχουν την τάση να ξεχνούν. Το θέμα είναι ότι χρειάζονται κι άλλοι. Χρειαζόμαστε όλοι.
Παρακαλώ όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιβάλλον (κι όχι μόνο) και δε δείχνει να βαριέται ας κάνει έναν κόπο να διαβάσει κι αυτό.

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 5:56 μ.μ.

Hades κανένας δεν ξεχνάει και όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Απλά δε μπορούν να το επιβάλλουν και μεταπίπτουν σε παθητική κατάσταση.

Hades είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 7:49 μ.μ.

Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με το "κανένας δεν ξεχνάει και όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει". Δηλαδή εννοείς ότι οι εφημερίδες σε έχουν αφήσει ικανοποιημένο από την κάλυψή τους στο εν λόγω θέμα; Ή τα κανάλια (μπρρρρρ);
Διότι αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι η όλη ιστορία ήταν ένα εξαιρετικό προεκλογικό παιχνιδάκι που έγινε προϊόν εκμετάλλευσης για πολιτικές σκοπιμότητες και μετά πάπαλαααααα.
Ως επίσης δε βλέπω γενικά κινητικότητα στο όλο θέμα. Βέβαια δεν ξέρω τι μπορεί να έχεις στα υπ'όψιν σου και να μιλάς έτσι, που εμένα μου διαφεύγει ίσως. Μη νομίζεις πως είμαι και όλη την ώρα πάνω από εφημερίδες και ραδιόφωνα. Όλα και κάποια κενά στη ροή της πληροφόρησης θα έχω... :)

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 8:54 μ.μ.

aggeliki σε αυτό το νήμα:
http://whispering-planet.blogspot.com/2007/09/blog-post_7190.html

Θα βρεις την διαμαρτυρία μου για τον εθνικό κήπο.
Δεν θέλω να πιστεύω ότι το πράσινο στο ελληνικό ή τη δραπετσώνα που προτείνουμε θα καταντήσει έτσι..
Όπως θα δεις, ακόμα και για τον εθνικό κήπο υπάρχουν κάποιες λύσεις, φτάνει φαντασία, όρεξη και ρήξη να υπάρχει.

Τέλος να προσπαθήσω κι εγώ να γίνω περισσότερο δημιουργικός.
Οκ. να γίνουν ήπιες βιοκληματικές εγκατσάσεις στο Ελληνικό, για να πάνε τμήματα των υπουργείων που δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα πχ. γενικό λογιστήριο του κράτους.
Το κράτος να απαλωτριώσει άλλες εκτάσεις για να κάνει πάρκα σε υποβαθμισμένες περιοχές π.χ λιπάσματα δραπετσώνας.

Ανώνυμος είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2007 - 8:57 μ.μ.

εννοείται ότι κι εδώ (δραπετσώνα) μπορούν να γίνουν άλλες ήπιες βιοκληματικές εγκαταστάσεις. Το Κράτος θα γλιτώσει μακροπρόθεσμα από τα ενοίκια που δίνει τώρα για τα υπουργεία, αλλά ρε διάβολε η υγεία κοστίζει πάνω από όλα.
Αν δεν το πιστεύω αυτό γιατί δνε γίνομαι νεοφιλελεύθερος γιάπης;

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε... @ 16 Οκτωβρίου 2007 - 8:41 π.μ.

Αυτο που με ανησυχεί είναι ότι θα το τσιμεντώσουν το μισό, θα πάρουν τα λεφτά, και δε θα χτίσουν τίποτα, κρίνοντας από τα πρόσφατα χοντροκομένα ψέματα του Σουφλιά γύρω από τη δυνατότητα χρηματοδότησης της δημιουργίας πάρκου από την Eυρωπαική Ένωση [είχει πει ψέματα ότι η EE δε δίνει λεφτά και τον διέψευσε η κοινοτική επίτροπος ]

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 16 Οκτωβρίου 2007 - 8:44 π.μ.

@δεν μασαμε ρε
Σε αυτό συμφωνώ, απόλυτα. Πρέπει η διασφάλιση οτι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, να είναι δεδομένη. Αλλά σε τούτη τη χώρα δεδομένο δεν είναι τίποτα...

solitudine είπε... @ 16 Οκτωβρίου 2007 - 9:51 π.μ.

Καπιταλιστικο κουμούνι,
Καταρχην καλημέρα... το πρόβλημα μου ξέρεις πιο είναι ότι και στο Ελληνικό και στη Δραπετσώνα θα γίνει οτι και στον Κήπο.Έχεις πάει καμιά βόλτα στο Φάληρο έκει που το 2004 ξοδεύτηκαν χιλιάδες εκατομύρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είδες μήπως εσύ να ασχολήθηκε κανείς με την εγκατάληψη; Για ποιά πάρκα μιλάμε για αυτά με τις σπασμένες κούνιες που πηγαίνω το παιδί μου,για τα πάρκα που δεν έχουν φωτισμό και τρέμεις να περάσεις από μέσα;Όταν καταφέρει κάποιος και τα λύσει αυτά τότε θα μπορέσω να ακούσω....
Καλή Τρίτη σε όλους.

vagnes είπε... @ 17 Οκτωβρίου 2007 - 12:43 π.μ.

Να κανω μια προταση βρε παιδια και ας μη κατοικω στην Αθηνα κι' ας κινδυνεψω να με πειτε δεξιο...(δεν ειμαι, ρωτηστε το καπιταλιστ. κουμουνι)
Να δωσουμε τον εθνικο κηπο σε ιδιωτη να αποκαταστησει τις ζημιες, να τον καλωπισει και να βαλει μετα εισιτηριο για να μπουμε να τον απολαυσουμε, να δωσει και εργασια σε μερικους ανεργους...,
Το ιδιο να γινει σε ολα αυτα που μιλατε να γινουν κηποι
Και ενα τελευταιο καλες ιδεες δεν εχουν μονο οι αριστεροι οπως πολλοι νομιζουν, καλες ιδεες εχουν αυτοι που βλεπουν μπροστα και επανω, αυτοι που εχουν ανοικτα μυαλα και τα ανοιχτα μυαλα δεν ειναι ουτε αριστερα ουτε δεξια ουτε αλλο, ειναι επανω και μπροστα...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 17 Οκτωβρίου 2007 - 1:08 π.μ.

@vagnes
Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε τους κήπους allou fun park! Επιμένω οτι η πρόταση Μάνου είναι η πιο ρεαλιστική και εύστοχη. Και ας είναι δεξιός.
Αν θες να την διαβάσεις ολοκληρωμένη δες την εδώ.
Το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Αθήνας

vagnes είπε... @ 17 Οκτωβρίου 2007 - 4:32 μ.μ.

φιλε Παν. Παπαχατζη
Οι προτασεις του Μανου ειναι οντως ρεαλιστικες και ευστοχες και πρωτοπορες θα ελεγα και θα συμφωνουσα μαζι σου με το παραπανω.
Η προταση ομως του Μανου ειναι ελλειπης αν λαβουμε υπ'οψη τα λεγομενα των σχολίων που γινονται εδω. Ειναι ελειπης γιατι δεν λυνει το προβλημα της εγκαταλειψης των διάφορων κηπων, οπως του Εθνικου κηπου πχ. που ειναι στο κεντρικοτερο σημειο της Αθηνας στο κεντρο της Ελλαδας θα ελεγα και αποτελει και την βιτρινα μας αν θελεις, για τους ξενους που μας επισκεπτονται.
Ειμαι σιγουρος αν εκανες μια ερωτηση στο Μανο για την συντηρηση των διαμορφουμενων κηπων θα ειχε την ιδια αποψη με μενα. Γιατι το ζητουμενο δεν ειναι να εχουμε κηπους , το ζητουμενο ειναι να αξιζουν και να τους επισκεπτομαστε.
Μενω στα Ιωαννινα και ασφαλως θα εχεις ακουσει για τα Ζαγοροχώρια που διατηρουνται σε αυτη την αριστη κατασταση, επειδη υπαρχει αρχιτεκτονικος ελεγχος απο τη πολιτεια. Οι ιδιωτες οικοδομουν αλλα συμφωνα με αυστηρα αρχιτεκτονικα κριτηρια. Κατι τετοιο προτεινω, φυσικα και οχι να κανει ο καθενας ιδιωτης οτι θελει.
Δες τη γεφυρα του Ριου, την Αττικη οδο, το μετρό σου μοιαζουν για allou fun park!
Κατι ακομα μη θεωρουμε οτι μονον οι Επωνυμοι εχουν καλες ιδεες, καλες αλλα και καλυτερες ακομη, εχουμε εμεις οι ανωνυμοι.
Δεν ξερω αν συμφωνεις

Ανώνυμος είπε... @ 16 Ιανουαρίου 2008 - 4:19 μ.μ.

Μια πόλη χτίζεται στο Ελληνικό
μια νέα πόλη απλώνεται σε 1,716 τσιμεντωμενα στρέμματα και χτισμένη σε 1350,000 τετραγωνικά μέτρα θα φέρουν στο πρωην αεροδρόμιο Ελληνικού τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ που περιορίζουν την αρχική ζώνη πρασίνου.
κοινή δράση από4 δήμους
πηγη Ελευθεροτυπια
Αγγελική

Δημοσίευση σχολίου