Το τόμαχοκ των μπίζνες
| Comments ]


Το τσεκούρι του πολέμου αποφάσισαν να θάψουν για τα καλά οι λιγοστοί εναπομείναντες Ινδιάνοι των ΗΠΑ, προτιμώντας τις... μπίζνες.

Μετά τα καζίνα, επεκτάθηκαν στο Hard Rock Cafe αλλά και στην ενέργεια. Απώτερος στόχος τα χρήματα που θα κερδίσουν να χρηματοδοτήσουν τις επί χρόνια υποβαθμισμένες κοινότητές τους που φιλοξενούνται στις δημόσιες εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί (reservations) ήδη από τον 19ο αιώνα.

Σε αυτονομία

Υπάρχουν κάπου 300 τέτοιες εκτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 2,3% της εδαφικής επικράτειας των ΗΠΑ. Σε αυτές οι 500 και πλέον φυλές λιγοστών Ινδιάνων (1% του πληθυσμού) ζουν σε καθεστώς σχετικής αυτονομίας.

Το 1987 οι αμερικανικές αρχές έδωσαν το δικαίωμα σε πολλές ινδιάνικες φυλές να λειτουργήσουν καζίνα στις περιοχές τους, τα οποία έγιναν μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος.

Η ινδιάνικη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών από 100 εκατ. δολάρια έσοδα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας το 1988, έφτασε να βγάζει 14,5 δισ. δολάρια το χρόνο.

Τα λεφτά από τα καζίνα ήταν αυτά που επέτρεψαν στη φυλή των Σεμινόλες από τη Φλόριντα να εξαγοράσει πέρυσι τη δημοφιλή αλυσίδα Hard Rock Cafe.

Το Δεκέμβριο του 2006, η φυλή των Σεμινόλες ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία Rank, για την εξαγορά της αλυσίδας με 124 καφέ, ξενοδοχεία και καζίνα σε 45 χώρες στον κόσμο, έναντι 965 εκατ. δολαρίων.

Μία άλλη τώρα ινδιάνικη φυλή, η φυλή των Γιούτα, «Southern Ute», που ζει σε μία αυτόνομη περιοχή 2,1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στο νοτιοδυτικό Κολοράντο, ασχολείται με την ενέργεια, καθώς η περιοχή όπου ζει είναι μία από τις πλουσιότερες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι Ινδιάνοι «Southern Ute» ύστερα από πολύχρονους αγώνες για τον έλεγχο των φυσικών πόρων της περιοχής τους από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, ελέγχουν σήμερα το 1% της αμερικανικής αγοράς φυσικού αερίου. Χάρη στην άνοδο των τιμών τα τελευταία χρόνια, η άλλοτε πάμφτωχη φυλή των 1.400 μελών έχει σήμερα περιουσία 4 δισ. δολαρίων. Η φυλή έχει αρχίσει μάλιστα να στρέφεται στην αγορά ακινήτων, ενώ απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα σε διάφορες πολιτείες, προσθέτοντας δέκα θέσεις εργασίας κάθε μήνα.

Πηγη:"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"(05-08-07)